De Wijnbouw bij het stadje Montalcino, in het zuiden van Toscane, is geconcentreerd op en rond een heuvel. Deze heuvel die zich als een soort afgetopte piramide manifesteert is in de loop van meerdere geologische tijdperken gevormd. Daardoor is de structuur en samenstelling van de bodem zelfs op deze relatief kleine oppervlakte zeer divers. Zo kan de ene wijngaard veel kalksteen en mergel bevatten terwijl de andere juist uit voornamelijk klei bestaat. Dit geeft aan dat er evenzo veel verschillende Rosso’s en Brunello’s bestaan. Door de beperkte productie en de grote vraag zullen deze wijnen zelden echt goedkoop zijn. Maar een middelmatige Montalcino is zeker altijd te duur betaald. Hoe kan de kleine wijngaard Uccelliera (6 ha.), die ten zuidoosten van Montalcino ligt, zo’n grote naam hebben? Als je Andrea Cortonesi persoonlijk kent, dan begrijp je het. Andrea is openhartig en gul, maar onder dat vriendelijke gezicht zit wel een complex persoon die streeft naar een ongekende perfectie. Zo zijn dus ook de wijnen van Uccelliera: Gul, vriendelijk, met een enorme complexiteit en zeker niet te onderschatten. De mens achter de wijn is dus toch van wezenlijk belang, zeker in dit gebied.
Help ons en andere klanten door het schrijven van een review